AgriFoodTech: hoe sensor fusion voedselschaarste kan tegengaan

Sensor fusion kan helpen om voedselschaarste tegen te gaan
Een hogere voedselopbrengst vanuit minder hectares grond, en dat afgezet tegenover een alsmaar groeiende voedselbehoefte. Tijdens AgriFoodTech 2017 is de vraag gesteld hoe wij deze uitdagingen het hoofd kunnen bieden. ‘Sensor fusion’ kan bijdragen aan het aanpakken van de voedselschaarste. De visie hierop en hoe dit werkt is op de agrifood beurs gedeeld.

Naar verwachting zal de wereldpopulatie in 2030 naar 8,3 miljard mensen zijn gegroeid en in 2050 naar 9,3 miljard (Bruinsma 2003). Dit resulteert in een alsmaar groeiende voedselbehoefte. Big Data, IT en Internet of Things bieden veel kansen om dit probleem aan te pakken. Want een probleem is het.

De veranderende voedselketen vraagt om sensor fusion

Machines, producten, apparaten en systemen communiceren in de toekomst nog veel meer met elkaar, maar ook met de mens. Hiermee kunnen we processen optimaliseren. Daar zijn wel sensoren voor nodig! Deze voorzien ons en de systemen van data. De sensor output kan weer worden gecombineerd met andere sensordata. Dit heet ‘sensor fusion’.

Sensor fusion combineert data van verschillende sensortechnologieën. Doordat je de specifieke voordelen van de verschillende technieken optimaal benut, en de nadelen nagenoeg elimineert, leidt dit tot een hogere betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. Het resultaat is ook een betere performance”, aldus Marco Leeggangers, business development manager bij Sentech.

Sensor fusion genereert big data, waarmee de agrifood sector de samenwerking naar een hoger plan kan tillen. Kostenbewust de kwaliteit en opbrengst verhogen is dan een positief gevolg.

Agrifood beurs als klankbord voor sector

“Efficiënter, effectiever, duurzamer en anders produceren, zowel in de machinebouw, voedselverwerking als op het land of in de kas staan hierbij centraal”, zo omschrijft organisator Mikrocentrum de insteek van AgriFoodTech 2017. De technologische innovaties bepalen de toekomst van agrifood sector.

De vakbeurs is aangevuld met een congres. Mikrocentrum: “Daarbij hebben we de topsectoren High Tech Systemen & Materialen, Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen samengebracht.” Naast diverse demo’s, waren 110 exposanten op de beursvloer aanwezig om bezoekers bij te praten over hun laatste ontwikkelingen.

Verspreid over de twee beursdagen zijn er in drie zalen in totaal 40 technologische lezingen gehouden. Ook Sentech leverde hier een bijdrage aan.

Visie op het aanpakken van de voedselschaarste

Benieuwd hoe sensor fusion kan bijdragen aan een hogere voedselopbrengst? En welke concrete toepassingen voor de land- en tuinbouw mogelijk zijn?.

De mogelijkheden van deze techniek hebben de beursbezoekers in ieder geval flink aan het denken gezet.

bekijk direct de video