Chromatic confocal: extreme techniek op Precisiebeurs

Lees meer over de techniek van chromatic confocal
Wilde je als engineer extreem nauwkeurig meten onder een submicron tot nanometer, dan was lasertriangulatie voorheen vaak een bewuste keuze. Daar zaten dan wel een paar haken en ogen aan. Op de Precisiebeurs 2018 in Veldhoven was er veel interesse voor de chromatic confocal precisietechniek. In een optimale setting haalt de sensor namelijk een resolutie van 7 nanometer!

Op de 18e vakbeurs in Veldhoven van het Mikrocentrum exposeerde 291 standhouders. In totaal bezochten ruim 3.400 mensen de beursvloer, vorig jaar waren dat er nog iets meer dan 4.000.

Met een lezing over chromatic confocal imaging werd door Sentech en het Franse Stil een brug geslagen tussen de wetenschap van optische precisie en concrete toepassing.

High tech beurs met focus op nanometer precisie

Matthieu Desjacques is Senior Sales Engineer en werkt voor Stil, de bron van de techniek. Volgens hem zijn chromatic confocal sensoren geschikt om bijvoorbeeld dimensies te bepalen, afstanden en diktes te meten, ruwheid in kaart te brengen of de microscopische golven op een wafer-oppervlak te analyseren.

Sentech op Precisiebeurs 2018 met STIL demo van chromatic confocal precisietechniek

De optische precisietechniek kan overigens met diverse materialen overweg. “Vier op de vijf gebruikers past onze contactloze technologie toe omdat ze zeer nauwkeurig laagdiktes willen doormeten. Het kan overweg met alle materialen, zoals metaal, glas en silicium”, legt Matthieu uit.

Qua toepassingsgebieden zijn onder meer medische systemen, de halfgeleidersector, luchtvaart, glasindustrie en elektronica te bedenken. Accountmanager Peter Verstappen van Sentech vult dit nog verder aan, want de techniek leent zich ook erg goed voor vacuümomgevingen.

“De optische pen heeft namelijk geen last van uitgassing. En omdat je geen elektronica toevoegt, heb je ook geen opwarming zoals bij alternatieve oplossingen. De optische pen is immers een passieve component”, aldus Peter.

Twee delen zijn samen sterker

De nanotechniek van Stil bestaat uit twee delen: confocaal en chromatisme.

Matthieu: “Met de nanotechniek die Stil ontwikkeld heeft, kun je één punt van je sample zeer nauwkeurig afbeelden. Dit kan door een lichtbron via een pinhole een serie lenzen op je sample te focussen; dit is de confocale kant. Bij de chromatische kant beschijn je de lens met een lichtbron die een breed spectrum aan golflengtes bevat. Zo ontstaat er een regenboog aan focuspunten.”

Sentech op Precisiebeurs 2018 met lezing door Matthieu Desjacques van STIL

Ben je engineer en wil je jouw metingen op micrometerschaal uitvoeren? Overweeg dan geen chromatische confocale sensoren, want daar zijn andere opties voor. Maar kom je in het submicrongebied dan is de technologie van Stil de juiste optie.

Van Precisiebeurs naar werkvloer

Sta je op het punt om een sensortechnologie te selecteren voor jouw project? Gaat het om zeer nauwkeurige en contactloze afstandsmeting? Lees dan meer over de techniek van chromatic confocal. Vergroot direct je techniekkennis in een paar minuten.

Ook delen we de beurspresentatie van Stil als PDF (2,6 MB).

Beursfoto’s

Sentech op Precisiebeurs 2018 stand met bezoekers

Sentech op Precisiebeurs 2018 met STIL demo van chromatic confocal precisietechniek

Sentech op Precisiebeurs 2018 met lezing door Matthieu Desjacques van STIL

Sentech op Precisiebeurs 2018 met Rob Pieter die uitleg geeft

Sentech op Precisiebeurs 2018 met video-opnamen

Sentech op Precisiebeurs 2018 met Marie-José Wolters die uitleg geeft

Sentech op Precisiebeurs 2018 met Zettlex demo