Duurzaamheid: dé voordelen voor milieu én klanten

De voordelen van een energieneutraal pand
Duurzaamheid uit zich bij Sentech in gemotiveerde professionals en oprechte klantbetrokkenheid. Maar ook in een energieneutraal pand en in maatschappelijk zinvolle bijdragen. Volgens directeur en oprichter Marcel Figge is duurzaamheid, in al haar facetten, een essentiële voorwaarde voor goede sensorproducten.

Dat is een van de voordelen van duurzaam ondernemen, naast de beperking van de milieubelasting en CO2-uitstoot.

“Sentech draait om betrokkenheid en klantbezieling”, vertelt de bevlogen directeur. “Wij willen mooie sensoren maken, die de machines van onze klanten verbeteren. Het is mijn overtuiging dat je dat alleen bereikt met oprechte interesse in klanten, maar ook in medewerkers”, vervolgt hij.

Oprechte betrokkenheid

Figge noemt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen “een containerbegrip”. Een modewoord dat volgens hem te vaak als doel door bedrijven wordt gehanteerd. “Wij gebruiken dat woord niet. Klanten moeten duurzaamheid voelen, hoe je het ook noemt. Bij Sentech is het een tweede natuur.”

Figge legt uit dat de bezieling van Sentech zich uit zich in oprechte betrokkenheid bij klanten, medewerkers, en ook bij de dorpsgemeenschap van Vlijmen-Nieuwkuijk. “Wij kijken bijvoorbeeld niet naar leeftijd bij het aannemen van personeel. In het streekzwembad kwam ik een 59-jarige badmeester tegen, die een nieuwe uitdaging zocht. Hij is nu Customer Service Employee, die balans brengt in het team.”

Het sensorbedrijf speelt zo in op de tendens dat mensen langer moeten doorwerken. Volgens Figge hebben werkgevers daar een belangrijke verantwoordelijkheid in.

Maar de oprichter gaat verder: “Wij beoordelen sollicitanten niet boekhoudkundig. Wij zoeken mensen die in het team passen en het Sentech-DNA hebben. Wij stoppen veel energie in het welbevinden en werkplezier van onze mensen. Daar krijg je wat voor terug: tot op het bot betrokken, loyale en gemotiveerde medewerkers.”

Lean and green werkgever

De betrokkenheid bij zijn personeel is gericht op duurzame inzetbaarheid. Sentech profileert zich nadrukkelijk als lean and green werkgever.

“We zorgen goed voor ons menselijk kapitaal. Elke twee jaar krijgen medewerkers een preventief medisch onderzoek. Daar worden ook de levenspartners bij betrokken. Hun welbevinden gaat ons ook aan het hart. Een gezonde partner draagt daar aan bij”, aldus Figge.

Na het onderzoek krijgen medewerkers en hun partners inzicht, adviezen en tips, en het MT krijgt een geanonimiseerd beeld van de gezondheid en tevredenheid van het team. “Op de resultaten spelen we proactief in als dat nodig is”, vervolgt de eigenaar.

Hij bekommert zich om meer dan zijn eigen personeel. Een Sentech-team doet mee in de strijd tegen kanker, door jaarlijks deel te nemen aan Swim to Fight Cancer.

Duurzaamheid kantoor

Lean and green komt ook tot uiting in de duurzaamheid van het kantoor en de bedrijfsvoering. “De dagelijkse stroombehoefte van 90 kilowatt wordt volledig door zonnepanelen op het dak geleverd”, vertelt Figge.

Duurzaam werken en duurzame sensoroplossingen spelen net zo goed een rol volgens de directeur. “Onze klanten willen duurzamere machines en voertuigen. Slimme, betrouwbare en onderhoudsarme sensoren kunnen bijdragen aan duurzaamheid van bedrijven en machines.”

Het bedrijf voorziet in ergonomische kantoorwerkplekken in een open en huiselijke sfeer. In de optimaal geoutilleerde productieruimte is een cleanroom gevestigd, waar sensorproducten verpakt en getest kunnen worden.

Duurzaamheid in de clean room

Wat merken klanten?

De sensor integrator levert unieke sensorkennis en –deskundigheid. “Met oprecht betrokken, klant- en oplossingsgerichte professionals, krijg je de beste sensoroplossing”, is Figge’s overtuiging.

Volgens de directeur wordt het bedrijf gedreven door het leveren van toegevoegde waarde. “We verplaatsen ons in de applicatie en behoefte van de klant. Onze klanten ervaren de bezieling en grote betrokkenheid van onze mensen. Het gevolg van ons werk is dat hun machines er beter van worden.”

“Andersom werken tevreden klanten motiverend”, vervolgt hij. “En vergeet niet het motiverende effect van het bijdragen aan technologische innovatie en duurzaamheid.”

Klanten merken het duurzame DNA ook in het energieneutrale bedrijfspand in het Brabantse Nieuwkuijk. Figge: “Ons gebouw is spik en span. Klanten moeten zich welkom voelen, en onze mensen hebben een fijne werkplek nodig.”

Duurzame sensor integratie als passie

Sentech matcht volgens Figge het beste met succesvolle bedrijven die net zo gepassioneerd zijn voor hun toepassingen en klanten. Hij noemt ASML als voorbeeld. “De chipmachinefabrikant verzamelt betrokken ontwikkelpartners om zich heen, die op een innovatieve manier zijn machines beter maken.”

Daarom werkt het sensorbedrijf met eerlijke sensorspecificaties op basis van reële operationele omstandigheden. Voor de sensoroplossingen gaat de sensor integrator de hele wereld over. “Zo zijn we voor een geschikte druksensor bij een sensorfabrikant in China terecht gekomen.” Waarmee we een oplossing realiseren in centrale verwarmingssystemen.

Duurzame bedrijfsvoering en personeelsbeleid zijn de sleutel tot het succes van Sentech. Daarmee beperkt het zijn ecologische stempel.

Het is ook zichtbaar in 100% leveringsbetrouwbaarheid, kwaliteitscertificaten en in een groeiend bedrijf. “Ik ben een gelukkige eigenaar van een prachtig bedrijf, met mooie klanten en geweldige mensen”, sluit Figge trots af.

Technologie inspireert

Klantverhalen hebben een prominente plek op onze website, én dat is niet voor niets! Ervaar zelf hoe onze kijk op duurzaamheid leidt tot waardevolle sensoroplossingen.

Neem een kijkje in onze keuken.

zo deden anderen dat