Vitaliteitsmanagement binnen MKB’s (videopodcast)

Bij Sentech vinden we de vitaliteit van onze medewerkers enorm belangrijk. Daarom is het een strategisch speerpunt op onze HR-agenda. Niet omdat er een probleem is op het gebied van vitaliteit of verzuim, maar omdat we geloven dat het goed zorgen voor onze mensen zorgt voor blije en duurzaam inzetbare medewerkers.

Met de onderstaande videopodcast willen we andere MKB-bedrijven inspireren om op strategisch niveau werk te maken van vitaliteit. Waarom is het slim om aan de slag te gaan met vitaliteitsmanagement? En hoe pak je dat aan? Je hoort het in deze videopodcast.

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit betekent meer dan alleen bewegen en gezonde voeding. Het betekent letterlijk vertaald ‘levensenergie’. Vitaliteit is een breed begrip, het gaat over verschillende aspecten van welzijn, zoals:

  • Fysiek welzijn
  • Mentaal welzijn
  • Sociaal welzijn
  • Talent en zingeving
  • Zelfbewustzijn

Strategisch vitaliteitsmanagement binnen jouw organisatie

Vitaliteitsmanagement binnen bedrijven omvat alle activiteiten om medewerkers fit en vitaal te houden. Zo staan ze in hun kracht en kunnen ze met plezier en energie werken tot hun pensioen.

Om ervoor te zorgen dat de vitaliteitsactiviteiten binnen je organisatie echt werken, is het belangrijk om dit op een strategische en systematische manier aan te pakken. Eén enkel initiatief of workshop heeft weinig effect. Pas als je je vitaliteitsvisie integreert in je bedrijfscultuur en deze afstemt op de doelen en behoeften van je organisatie, bereik je een duurzaam effect.

Het belang van de organisatiecultuur

Wat ons betreft is het creëren van de juiste cultuur nóg belangrijker dan een vitaliteitsbeleid op papier zetten. Al moet je dit laatste ook zeker doen. Je beleid moet aansluiten bij je cultuur. Het heeft geen zin om op papier te zetten dat je als werkgever een goede werk-privébalans belangrijk vindt, als je je medewerkers structureel overbelast met teveel werk en een overwerkcultuur.

Daarnaast is het enorm belangrijk om je visie uit te werken en een gemeenschappelijke taal te creëren over vitaliteit binnen je bedrijf. Wat bedoelen we precies met vitaliteit? Zorg ervoor dat zowel het management als de medewerkers begrijpen hoe breed vitaliteit is en wat er allemaal onder valt. Zo maak je het thema bespreekbaar en realiseren medewerkers zich dat er veel aspecten zijn die bijdragen aan hun duurzame inzetbaarheid.

Amplitie

Veel bedrijven gaan pas aan de slag met vitaliteit als het ziekteverzuim stijgt. Dit is geen strategisch vitaliteitsmanagement, maar meer een noodoplossing.

Amplitie is een onmisbaar concept als je vitaliteit op strategisch niveau wil aanpakken. Het woord ‘amplitie’ komt van het Latijnse ‘amplio’, wat betekent vergroten, versterken en vermeerderen. Het is een belangrijk begrip binnen de positieve organisatiepsychologie: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Amplitie gaat over het versterken van het welbevinden van álle medewerkers, niet alleen van degenen die al ziek zijn of dreigen uit te vallen.

Wat levert strategisch vitaliteitsmanagement op?

Strategisch vitaliteitsmanagement biedt veel voordelen voor zowel de organisatie als de medewerkers. Enkele lange termijn voordelen zijn:

  • Blijere en productievere medewerkers
  • Meer betrokken medewerkers
  • Minder grote uitstroom van mensen
  • Betere bedrijfsreputatie voor zowel (potentiële) medewerkers als klanten
  • Lagere verzuimkosten
  • Behoud van medewerkers

Kortom, in 2024 is het echt belangrijk om te investeren in vitaliteit.

10 tips om werk te maken van vitaliteit

  1. Integreer vitaliteit in je organisatiecultuur.
  2. Zorg dat de vitaliteitsinitiatieven niet op zichzelf staan. Maak een duidelijk vitaliteitsbeleid dat aansluit bij je HR-beleid en strategische doelen.
  3. Creëer gemeenschappelijke taal voor vitaliteit. Waar hebben we het over als we het over vitaliteit hebben binnen onze organisatie? Neem medewerkers hierin mee.
  4. Communiceer regelmatig over vitaliteit. Gebruik herkenbare branding voor je communicatie, zoals ‘Sentech Vitaal’ bij Sentech. Het gaat om de kracht van herhaling.
  5. Maak vitaliteit bespreekbaar. Train leidinggevenden om gesprekken over duurzame inzetbaarheid te voeren.
  6. Richt activiteiten op alle niveaus. Denk aan organisatie, teams en individuele medewerkers.
  7. Maak vitaliteitsworkshops niet verplicht. Elke medewerker heeft andere behoeftes.
  8. Vraag proactief naar de behoeften van de organisatie. Gebruik vragenlijsten, maar ga vooral ook in gesprek met medewerkers.
  9. Werk met een groep ambassadeurs. Dit zijn collega’s die al enthousiast zijn over vitaliteit. Zij kunnen je helpen om vitaliteit als een olievlek binnen de organisatie te verspreiden.
  10. Evalueer periodiek je vitaliteitsbeleid. Zorg dat het blijft passen bij de organisatiestrategie.

En tot slot: denk groot, maar begin klein. Ga het gewoon doen!

Bekijk of beluister de videopodcast: vitaliteitsmanagement binnen MKB’s