IIOT (Industrial IoT) – Waarom je het moet omarmen

Waarom je Industrial IoT moet omarmen
Hoe ziet de industriële wereld er over 10 jaar uit? “De huidige bedrijfsmodellen zijn dan volledig achterhaald door Industrial Internet of Things (IIoT)”, voorspelt Marcel Figge, directeur en eigenaar van Sentech.

IIoT luidt de vierde industriële revolutie in. 'To connect or not to connect..?', ook jij komt vroeg of laat voor deze afweging te staan. Lees hier waarom er maar één antwoord is op deze vraag.

IIoT zal alle bedrijven in de productieketen letterlijk met elkaar verbinden. Technologie zal volgens Figge niet langer een hulpmiddel zijn, maar de spil van het bedrijf, die de concurrentiekracht bepaalt.

“De productieambachten zelf worden van ondergeschikt belang. Het belang van data-uitwisseling via de cloud, en van software die de productieketen aanstuurt, wordt veel groter. Bedrijven moeten transformeren tot ICT-bedrijven. Bedrijven die te lang aan het oude ambacht blijven vasthouden, gaan de boot missen.

Wat is IoT?

IoT staat voor Internet of Things – letterlijk 'internet der dingen'. Het staat voor het (draadloos) koppelen van fysieke apparaten aan het internet. Figge: “Specifieker nog aan software in de cloud. Apparaten genereren data met behulp van sensoren en andere meetinstrumenten. Daarmee is het mogelijk om via een digitale applicatie een fysiek apparaat: te monitoren, te besturen, te controleren en te analyseren.”

Door middel van IoT kunnen machines, producten, apparaten, systemen, digitaal met elkaar en met de mens communiceren. Zo kan IoT processen optimaliseren en het leven comfortabeler maken.

Voorbeelden IoT in het dagelijks leven

Je vindt steeds meer IoT-apparaten in huis, op het werk en in de fysieke omgeving:

 • Slimme verlichting in gebouwen en in huis.
 • De slimme thermostaat die niet alleen op afstand bediend kan worden, maar ook adviezen voor energiebesparing geeft.
 • De slimme meter die meterstanden automatisch doorgeeft aan de energiemaatschappij.
 • Auto’s die verbonden zijn met internet en via een app bediend kunnen worden.
 • Smart TV’s die toegang geven tot video en tv on demand.
 • Alarmsystemen die op afstand bediend kunnen worden en camerabeelden die je via de app kunt bekijken.

Van IIoT-apparaat naar connectiviteit, naar platform, naar data-analyse en efficiency.

IIoT een stap verder

Bedrijven als Uber en Airbnb hebben met IoT en cloud based computing de reismarkt op zijn kop gezet. De grote traditionele bedrijven blijven nog hangen aan oude businessmodellen en proberen de nieuwkomers tegen te werken. “Deze nieuwe businessmodellen gaan de overhand krijgen. Het gevecht van traditionele bedrijven tegen deze nieuwkomers is zinloos”, zegt Figge.

De consumentenmarkt en IoT-toepassingen zijn een aanjager voor Industrial Internet of Things. IIoT houdt de koppeling van industriële apparaten, machines en toepassingen aan de cloud in. Met IIoT kunnen fysieke apparaten en processystemen in de hele productie- en distributieketen met elkaar communiceren. Later meer over de voordelen die dat oplevert.

Maar wel alvast een tipje van de sluier. Zo was Figge onlangs bij Heineken op bezoek. “De bierbrouwer denkt na over IIoT-toepassingen. Informatie van apparatuur in het brouw- en vulproces kunnen leveranciers gebruiken. Bijvoorbeeld de gewassenontwikkelaar die de grondstoffen kan verbeteren. Of de glasleverancier die bij glasbreuk in het vulproces gelijk de oorzaak kan analyseren, en maatregelen kan nemen.”

Wat heb je nodig voor IIoT?

Volgens Figge bestaat er geen ‘one-size-fits-all’ om apparaten aan het internet en applicaties te koppelen. “Voor bijna elke IIoT-toepassing is maatwerk nodig”. Wel zijn er drie elementen te identificeren.

MicroE OPS-sensor voor IIoT-toepassing

Stap 1. Het IIoT-apparaat

“In principe kun je elk apparaat als slim IIoT-instrument inzetten”, zegt Figge. “Dat kan een sensor of sensornetwerk zijn, maar ook een complete machine, of zelfs een industrieterrein. Gekoppeld aan de cloud kan een apparaat niet alleen bestuurd worden, maar ook waardevolle informatie voor andere applicaties leveren.”

“In veel IoT-gevallen gaat het om een sensor die data genereert. Of meerdere sensoren op een IoT-apparaat, die data via een zendmodule naar de cloud sturen”, legt de directeur uit.

Stap 2. Zorgen voor IIoT-connectiviteit

Een apparaat of sensor kan pas een IIoT-middel worden als het verbonden is met de cloud. Je zit niet vast aan een bepaalde verbindingstechniek. Je kunt draadloze verbindingen gebruiken zoals wifi, bluetooth, GSM, 3G, 4G of 5G, of bedrade UTP- of glasvezelverbindingen.

“De telecommunicatiebranche heeft voor IoT-toepassingen specifieke low power wide area (LPWA) technologieën ontwikkeld”, vertelt Figge. “De meeste IoT-sensoren hebben geen grote bandbreedte en hoge snelheid nodig. Zeer laag stroomgebruik en de beperkte bandbreedte zorgen voor de benodigde connectiviteit tegen lage kosten.”

Stap 3. Platform IoT-data verwerken en gebruiken

Een apparaat of sensor wordt pas een IoT-middel als je de verbinding en data gebruikt voor een hoger doel. “Met software en data in een cloudplatform maak je apparaten slim”, zegt Figge. “Neem de Philips Hue lampen maar als voorbeeld. De lampen worden verbonden met de cloud. Via een app kun je de lampen bedienen en meer informatie zien.”

Met een IoT-platform kun je: data verzamelen en opslaan, weergeven, analyseren, rapporteren en daarna verder sturen, externe processen aansturen enzovoort. “De communicatie met het IoT-device werkt twee kanten op. Van het apparaat naar de cloud, en vanuit de cloud naar het apparaat. Zo is het mogelijk met een applicatie apparaten aan te sturen”, aldus Figge.

De ASML EUV geeft veel IIoT-data af

Voordelen IoT

IoT in het dagelijkse leven maakt ons leven gemakkelijker, veiliger en comfortabeler. IoT heeft concepten zoals smart city, smart environment en smart transportation voortgebracht. Met sensoren kan onze omgeving als enorme online datafabriek voor slimme toepassingen ingezet worden.

Veel nieuwe auto’s zijn al IoT-voertuigen, die data naar de onderhoudsdealer sturen en via een app bediend kunnen worden. De toekomstige zelfrijdende auto’s zullen ook met elkaar communiceren om veilig en snel van A naar B te rijden.

Smart industries en smart manufacturing met IIoT

“Het bedrijfsleven zal binnen tien jaar getransformeerd zijn naar smart industries, met smart businesses en smart factories”, voorspelt Figge. “Niet omdat het kan, maar omdat het moet. Succes als bedrijf draait om inspelen op de vraag tegen zo laag mogelijke kosten.”

“Ga je niet mee in de transformatie naar IIoT, dan prijs je jezelf niet alleen uit de markt, maar mis je ook kansen”, is de verwachting van Figge.

IIoT – voordelen en kansen

IIoT maak het mogelijk om op afstand:

 • te monitoren,
 • te controleren,
 • te analyseren,
 • te besturen,
 • en trends te bepalen.

“Dit gaat tot compleet nieuwe en verbeterde inzichten leiden”, zegt Figge. “Met die inzichten en analyses, kun je processen verbeteren en kosten verminderen. Maar ook nieuwe diensten en producten ontwikkelen.”

“Hier geldt de stelling: hoe meer hoe beter. In industriële procesketens zijn vaak meer bedrijven betrokken: de leveranciers, de fabrikant, de transporteur en eventueel distributeur. Hoe meer informatie je in de keten met elkaar deelt, hoe efficiënter de processen verlopen. Daarmee verlaag je niet alleen kosten, maar verbeter je ook de kwaliteit en dienstverlening.”

Leestip
Handige IoT-applicaties waaraan je kunt denken, staan in de Libellium Top 50 van sensoren voor een slimmere wereld.

IIoT verandert ondernemen

Traditionele businessmodellen zijn gericht op de eigen corebusiness en expansie daarvan. “Bovendien zijn ze begrensd door een soort beschermingsdrang van gegevens en informatie. Het onderscheid tussen eigen bedrijf, de leveranciers, distributeurs en transporteurs is nog groot”, vindt Figge.

IIoT-projectteam werkt samen

“De luchtvaartindustrie is een mooi voorbeeld van een industrie die transformeert. Ontwikkelde Boeing vroeger alles zelf; de ontwikkeling van het hedendaagse verkeersvliegtuig lijkt veel meer op een joint-venture. In een samenwerkingsverband ontwikkelen en produceren gespecialiseerde bedrijven onderdelen.”

Hij vervolgt: “Onderdelen die Boeing assembleert tot een geavanceerde vliegende computer. Door informatie en kennis met elkaar te delen komen er succesvolle producten uit voort. In zo’n samenwerkingsverband kan IIoT nog een extra impuls geven aan productiviteit, efficiency en innovatie.”

IIoT stimuleert samenwerking

Businessmodellen die uitgaan van samenwerking en verbinding zullen met IIoT succesvoller worden, omdat je zo beter en goedkoper kunt produceren. Daar is Figge van overtuigd. “Net als Boeing moeten bedrijven hun aandacht verschuiven van het traditionele ambacht naar andere ambachten.”

Samenwerken en informatie delen met bedrijven in de productieketen wordt volgens hem van doorslaggevend belang. “IIoT genereert een enorme hoeveelheid data (big data) die je in je voordeel kunt gebruiken. Sterker nog: als je daar niet in meegaat, loop je een achterstand op ten opzichte van concurrenten. Hoe beter en intensiever je samenwerkt, hoe meer voordeel het oplevert.”

Van industriële bakkerij naar ICT-bedrijf

Volgens de directeur zal ICT het belangrijkste ambacht worden door de opkomst van IIoT. Hij beschrijft de fictieve transformatie van een industriële bakkerij.

“De bakkerijketen gaat van de akkerbouwer tot de supermarkt, met de broodproducent als centrale spil. Denk eens aan de voordelen die een producent kan bereiken door IIoT in de gehele keten toe te passen.”

“Hij werkt samen met een akkerbouwer die door IIoT-drones en –machines de meeste graanopbrengst van zijn land haalt tegen de laagste kosten. Zelf genereert hij in zijn fabriek waardevolle data over het rijs- en bakproces. De informatie gebruikt de akkerbouwer om zijn gewas te verbeteren, en om zijn zaaiplannen op te stellen.”

“Zo werkt hij ook samen met andere grondstoffenleveranciers. Op hun beurt leveren supermarkten hem realtime informatie over vraag en aanbod en het distributieproces. IIoT zorgt voor een constante en hoge kwaliteit en lagere kosten.”

“Daarmee is hij zijn concurrenten de baas”, concludeert Figge. “Dit is echter alleen mogelijk als de bakkerij transformeert tot ICT-bedrijf. Want IIoT is een ultieme vorm van ICT.”

IIoT-productieketen in de tuinbouw

Hoe word je een IIoT-bedrijf? 3 Tips

Op die vraag is geen pasklaar antwoord mogelijk volgens Figge. “IIoT toepassen vergt maatwerk voor de combinatie van IIoT-apparaten, connectiviteit en platform.” Wel heeft de eigenaar van Sentech 3 eenvoudige tips om in de vaart van de vierde industriële revolutie mee te gaan.

 1. Werk samen en wees open
  Meten is weten. Informatie wordt het belangrijkste bedrijfsmiddel. Hoe meer je samenwerkt met leveranciers, klanten en transporteurs, hoe meer data en informatie je ontgint.
 2. Breng de complete productieketen gedetailleerd in kaart
  Elk apparaat, elke sensor en elk systeem kan informatie in de cloud genereren en/of via de cloud bestuurd worden. Identificeer alle apparaten, sensoren en systemen in de gehele productieketen; van de fabrikanten, leveranciers tot de distributeur en afnemer. Denk ook aan informatie tijdens het gebruik van een product.
 3. Zie ICT als corebusiness
  Zie je ICT nog als middel? Omarm ICT als spil waaromheen jouw productieketen draait. Wie zich meester maakt van IIoT in jouw branche, neemt een enorme voorsprong. Durf daarom te investeren in IoT-apparaten, connectiviteit en in een IoT-platform. Vergeet daarbij niet te investeren in kennis.

Ben jij diegene die de voorsprong neemt? Dan kunnen concurrenten je nauwelijks meer inhalen.

IoT-sensors van Sentech

Elke sensor die Sentech levert, is klaar voor IoT. Een sensor meet en genereert data. Daarom zijn sensors belangrijke IoT-hulpmiddelen. Met informatie van sensors kun je processen verbeteren, en machines en voortuigen besturen. Combineer informatie van alle IoT-sensors in een netwerk en je hebt een IoT-informatiefabriek.

Figge: “Bij Sentech ontwikkelen wij de neuzen, oren en ogen voor allerlei apparaten, machines en voertuigen, die actief zijn in diverse productieketens. Wij zien onze sensorkennis en sensorproducten als cruciale informatiegeneratoren voor de processen van onze klanten. Wij hebben IIoT omarmd.”

Inspiratie

Het loont bedrijfsmatig om IIoT te omarmen, hoe eerder hoe beter! Flamco vond bijvoorbeeld eerder al de weg naar het Internet of Things. Een slimme druksensor vermindert nu de storingsbezoeken van cv-monteurs.

Zoek direct inspiratie om de daad bij het woord te voegen.

lees klantverhaal Flamco