3 belangrijke criteria optical en inductive encoders uitgediept

Op de Precisiebeurs 2019 werden 3 belangrijke criteria optical en inductive encoders uitgediept
Het is de nachtmerrie van iedere engineer. Een encoder die niet goed functioneert. Vaak omdat de technologie niet goed past bij de omgevingsfactoren. Dit verhelp en voorkom je door belangrijke criteria van jouw toepassing in kaart te brengen. De specificaties van de encoder spelen hierbij een grote rol. Op onze stand bij de Precisiebeurs 2019 vergeleken wij inductive en optical encoders via een demo.

De Precisiebeurs is hét jaarlijkse kennis- en netwerkevent voor precisietechnologie. Met het Mikrocentrum als organisatie, exposeerden ruim 300 standhouders. De 3700 bezoekers uit 42 landen zorgden voor een recordaantal.

Bij het vergelijken van encoders, gingen onze sensorexperts in op omgevingsfactoren zoals vervuiling, vacuüm en lichtgewicht. Daarnaast kwamen bezoekers meer te weten over inductive encoders, tijdens de technologische lezing van POSIC. Verderop download je de beurspresentatie.

Ook versloegen onze standbezoekers de Sensorman in de Sensor Challenge. Geniet nog even na met de beursfoto’s. Deze vind je onder in dit artikel.

Selectievragen voor best passend encodersysteem

Om tot het best passende encodersysteem te komen, moet je eerst weten wat je écht nodig hebt. Onze 10 selectievragen helpen jou hierbij.

Belangrijke selectiecriteria voor encoders

Encodersystemen verschillen op basis van specificaties. Deze eigenschappen bepalen hoe goed de sensor werkt onder bepaalde omstandigheden. Doorslaggevende factoren zijn vervuiling en vacuüm. Maar ook het gewicht van de encoder kan in bepaalde toepassingen de keuze bepalen.

Vervuiling

Hoe vuil of schoon is de omgeving van jouw toepassing? Zo werken inductive encoders zonder problemen als de scale vol ligt met stof of smeer. Daarentegen zijn optical encoders veel nauwkeuriger, tot wel 1,2 nm. Maar zijn ze wel gevoelig voor vervuiling.

Vacuüm

Het gebruik van encoders in vacuüm omgevingen kan voor verassingen zorgen. “Er is geen lucht om te koelen. Hierdoor kunnen bepaalde typen sensoren oververhit raken. Ook kan je te maken krijgen met uitgassing”, aldus Sean Ram, Account Manager bij Sentech. Voor beide factoren zijn er oplossingen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de systeemeisen. Zo verbruiken optical encoders weinig stroom, waardoor ze zelfs in vacuüm nauwelijks warm worden.

Gewicht

Als jouw applicatie lichtgewicht moet zijn, wil je ook jouw technologieën hierop aanpassen. Bijvoorbeeld als jouw machine snelle bewegingen maakt. Tegenwoordig zijn er encodersystemen beschikbaar onder de 5 gram.

Samenwerking met POSIC

Onze spreker Sietse Wouters is medeoprichter van POSIC. Hij is gepromoveerd in de micro-elektronica aan de Technische Universiteit Delft. Tijdens de technologische lezing vertelde Wouters over de ontwikkeling en technische aspecten van inductive encoders.

De technologie van POSIC is volledig gericht op inductive encoders. De spoelen van hun encoders zijn samen met de elektronica in één enkele siliciumchip geïntegreerd. Dit maakt hun producten uniek. Ook is dit de reden waarom Sentech vaak kiest voor inductive systemen van deze leverancier.

Hoe zorg je voor een optimale encoderintegratie?

Met deze 3 belangrijke selectiecriteria krijg jij inzicht in de mogelijke knelpunten. Daarnaast zijn er meer factoren van belang. Met onze infographic doorloop je 10 selectiecriteria voor optimale encoder integratie.

Ook delen we de beurspresentatie van POSIC als PDF (2,2 MB).

Ontdek direct ins en outs over de techniek van inductive encoders.

 

download PDF

 

Beursfoto’s

Sentech stand op Precisiebeurs

Samenwerking met POSIC voor inductive encoder

Technologische lezing over inductive encoders

Sentech sensor challenge

Belangrijke criteria optical en inductive encoders

Gesprekken op beursstand

Inductive en optical encoders vergelijken

Optimale encoder integratie

Beat the sensorman