Dit zijn dé smart farming innovaties voor de Original Equipment Manufacturer (OEM) in 2023

Dit zijn dé smart farming innovaties voor de Original Equipment Manufacturer (OEM) in 2022

Smart farming, oftewel precisielandbouw: een actueel thema dat de agrarische sector volop bezighoudt. En dat is niet voor niets. De wereldbevolking groeit en er dreigt een toenemend voedseltekort, dus het is noodzaak om zoveel mogelijk voeding te produceren. Boeren zoeken naar betere en efficiëntere productiemethodes, om zo een maximale opbrengst uit ieder stukje grond te halen. Het liefst met zo min mogelijk handjes, want arbeidskrachten zijn schaars en duur. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er zo min mogelijk mensen nodig zijn om de dieren efficiënt te verzorgen of het land slim te bewerken? Juist, door te automatiseren. We bespreken in deze blog onze top 3 smart farming innovaties voor landbouw en veeteelt waarmee jij als OEM-engineer je voordeel kunt doen.

Natuurlijk, er zijn tal van smart farming innovaties te noemen. Wij zijn er in Nederland namelijk al best goed in om zoveel mogelijk opbrengst per vierkante meter te halen. Vooruitstrevend zelfs. Maar dat gaat nog steeds gepaard met heel veel arbeidskracht. Je ziet dat daar nog winst te behalen is. Welke innovaties zijn daarom op dit moment het meest relevant? 

Smart farming innovatie 1: autonome machines 

Je ziet ze steeds vaker: landbouwvoertuigen die autonoom het land bewerken. Bijvoorbeeld voor het ploegen van het land, het zaaien, oogsten, onderhouden of onkruidbestrijding. Als dat voertuig dan ook nog eens coördinaten kan onthouden, kent deze daarna exact de route om bepaalde vervolgacties uit te voeren. Ook in kassen rijden steeds meer robots rond om planten te verzorgen of de oogst binnen te halen. De innovaties op dit gebied zijn vooral gericht op het positioneren, lokaliseren, beoordelen en het nauwkeurig bewerken van het product. Hierbij zijn sensoren onmisbaar. De mogelijkheden en toepassingen zijn eindeloos!

In de veeteelt wordt ook steeds meer werk automatisch verricht. Je ziet dat bedrijven koeien automatisch laten voeren en stallen door een robot laten schoonmaken. Dat geeft sommige boeren ruimte om extra taken uit te voeren: namelijk eigen producten maken en verkopen. Zo komt er weleens een complete melkfabriek naast de boerderij te staan die direct kan leveren aan supermarkten. Ook nog eens beter voor het milieu, dankzij minder vervoersbewegingen. Kortom: voertuigen en machines worden steeds slimmer en nemen werk uit handen.  

Smart farming innovatie 2: sensortechniek en databeheer 

Als je gaat werken met autonome machines en robots, wil je natuurlijk wel weten of deze het werk goed doen. Heeft die robot er inderdaad voor gezorgd dat de juiste diepte is aangehouden en of het gewas op de juiste afstand is gezaaid? Al deze elementen kun je meten met sensoren. De meetgegevens komen via de cloud in een database terecht. Zo kan de boer zien of alle werkzaamheden optimaal gebeuren. 

Deze data is ook belangrijk voor later, zodat de boer kan bekijken of er verbetering mogelijk is. Bijvoorbeeld als de opbrengst minder is dan verwacht. Misschien moeten de gewassen 5 cm dichter bij elkaar gezet worden. Kortom: om processen te optimaliseren en te verbeteren, heb je data nodig. Dan heb je het over precisielandbouw. Vanaf het moment dat je iets de grond instopt tot het moment dat je gaat oogsten, weet je steeds beter hoe dat wordt gedaan en hoe je kunt verbeteren. Je kunt hieraan zelfs weerberichten koppelen, zodat je weet of je het beste vandaag kunt maaien of een week later. Veel innovaties gaan dan ook over GPS, sensortechnologie zoals Sensor Fusion en Internet of Things (IoT), die verwerkt zijn in landbouwmachines.New call-to-action

Smart farming innovatie 3: het gebruik van drones 

Ook drones spelen een steeds belangrijkere rol. Met behulp van infraroodcamera’s kunnen drones beelden maken van het land en ziet de boer precies hoe het met de gewassen en bodem gesteld is en waar bijvoorbeeld gebrek is aan voeding. Dan kun je dus, in plaats van overal dezelfde laag mest neer te leggen, ervoor zorgen dat de mest perfect verdeeld is en op plekken ligt waar het nodig is. Of pesticides op tijd herkennen en mogelijke gebreken opsporen. Hetzelfde geldt voor de dichtheid of andere kenmerken van de gewassen. Als dit afwijkt op bepaalde plekken of planten verschillen in grootte, kunnen boeren hierop inspelen door de ruimte beter te benutten en de voeding aan te passen. Beter voor het land, beter voor het milieu en beter voor de portemonnee.  

Met slimme sensoroplossingen jouw machine innoveren? 

Kortom: smart farming is tweeledig. Het gaat om de opbrengst vergroten en arbeidskracht verminderen, door vooral het proces inzichtelijk te maken. Sensoren en data zijn onmisbaar bij deze innovaties.

Ben je op zoek naar de slimste technologieën voor jouw machine en wil je advies op maat? Schakel dan een specialist in. Hier lees je waarom dit altijd loont. Bij Sentech hebben we jarenlange ervaring in deze branche en denken we graag met je mee over de ideale oplossing.

Welke technologieën zijn geschikt voor de agrarische sector?

Het toepassen van sensoren is noodzaak bij smart farming en automatisering. In deze whitepaper gaan we in op de 3 meest gebruikte sensoroplossingen voor de agrarische sector en hoe deze sensoren bijdragen aan deze thema’s. 

Ontdek de belangrijkste 3 sensortechnologieën voor de agrarische sector.

download whitepaper