Sensor Fusion versus standaard sensoroplossingen

Veel sensoroplossingen hebben zich al bewezen in de agrarische sector. Denk aan afstand-, positie- en niveausensoren. De technologieën maken machines en installaties slimmer en zorgen ervoor dat er met minder arbeidskracht meer voedsel geproduceerd kan worden. Maar bij Sentech gaan we graag nog een stap verder. Wij zien namelijk veel mogelijkheden voor de integratie van verschillende sensoren in één compacte applicatie of chip. Bij het combineren van twee sensortechnologieën haal je het beste van iedere wereld naar boven. En dat levert voordelen op. Sensor Fusion biedt onbegrensde mogelijkheden die engineers en OEM’s anno 2023 niet kunnen laten liggen.  

Werk jij aan een innovatieve machine voor de agrarische sector, maar schieten de bekende technologieën altijd nét te kort om te bereiken wat jij voor ogen hebt? Of zijn er vraagstukken die je niet 100% perfect krijgt opgelost? Zo kan het zijn dat een sensor wel nauwkeurig meet, maar niet werkt als de zon schijnt. Of een autonome machine waarbij afstand meten met alleen Lidar niet voldoende is. Met Sensor Fusion gaat er een nieuwe wereld voor je open. Maak kennis met next-generation toepassingen. 

Nauwkeuriger meten met Sensor Fusion 

De naam zegt het al: bij Sensor Fusion voeg je verschillende standaard sensoroplossingen samen. Waarom? Om betere meetresultaten te verkrijgen. Bijvoorbeeld door de prestaties van een afzonderlijke sensor te verbeteren. Door twee sensoren op basis van verschillende technologie te laten samenwerken, kun je de meting nauwkeuriger maken. Waar je met één sensor op een centimeter nauwkeurig kunt meten, kan dat met de combinatie van twee sensoren op een halve centimeter. Of waar één sensor in liters meet, kan dat met twee dezelfde sensoren op een halve liter nauwkeurig. Meten is weten, en zo verbeter je de meetresultaten stap voor stap. Ideaal voor precisielandbouw, waar technologie helpt om gewassen en dieren precies de behandeling te geven die deze nodig hebben. 

Het beste van twee werelden in een sensor

Ook kun je de betere eigenschappen van twee verschillende sensoren benutten. Bijvoorbeeld als je ergens afstand wilt meten waar het heel stoffig kan worden, zoals op landbouwgrond. Dan gebruik je de kwaliteiten op het vlak van nauwkeurigheid van de optische sensor en het stofongevoelige talent van een ultrasoon sensor. Radar kent minder beperkingen in extreme weersomstandigheden zoals sneeuw, mist en regen dan Lidar. Bovendien kan radar door barrières kijken en dus door gewassen heen de bodem detecteren. Dat maakt radar interessant voor landbouwvoertuigen. Aan de andere kant is Lidar beter in staat om de grootte en vorm van objecten accuraat te bepalen. Ook handig bij autonome landbouwmachines. In dit soort situaties is Sensor Fusion de oplossing: je benut de kracht van beide technologieën in één sensor met als resultaat: 1 + 1 = 3.  

Wil je meer lezen over concrete voorbeelden en bewezen combinaties? Dan is dit artikel een aanrader om te lezen: ‘Sensor Fusion is de toekomst’.

New call-to-action

Luxer product en voordeliger 

Niet alleen verbetert Sensor Fusion de meetresultaten, het kan ook financieel voordeel bieden. Het is namelijk mogelijk dat als je twee voordeligere sensoren in één applicatie gebruikt, je de specificaties krijgt van een veel beter en duurder product. Of je combineert de toepassing van meerdere sensoren in één sensor, waardoor je de aanschaf van een complete sensor bespaart. Denk aan een sensor die de aanwezigheid van olie in een tank meet of de hoeveelheid melk, en een temperatuursensor om te controleren of de olie niet te warm wordt of juist om te checken of de melk koel genoeg is. Doordat wij die temperatuursensor toevoegen aan ons product, bespaar je een hele sensor. Inclusief een gat maken in de tank, bestekkeren en bedraden. Meerdere metingen met één sensor doen kan de applicatie vereenvoudigen en zo kostenreducerend zijn.

Waarop moet je letten bij Sensor Fusion? 

Om sensoren goed te kunnen combineren, heb je specialistische kennis nodig. Je gaat namelijk bepaalde specificaties van twee sensoren door elkaar gebruiken. Het is belangrijk dat die combinatie exact het juiste resultaat oplevert en ervoor zorgt dat de applicatie van de klant slimmer en beter wordt. Daarvoor is veel praktijkervaring nodig van iemand die de toepassing door en door heeft getest. Alle reden om altijd een ervaren specialist te laten helpen bij de ontwikkeling van zo’n sensor. Vergelijk het maar met het inrichten van een huis. Je kunt bij het inrichten van een woonkamer een kast en bank los van elkaar kopen in verschillende winkels, maar als je echt een totaaloplossing wilt dan kies je voor een interieurstyliste. Dit geldt ook voor sensortechnologie. Laat je dus goed adviseren!

Aan de slag met een specialist

Sensor Fusion maakt het aantal opties en mogelijkheden van sensortechnologie een stuk uitgebreider. Heb je een vraagstuk vanuit de agrarische sector waarbij de bekende technologieën altijd nét te kort schieten? Of zijn er haken en ogen die je niet krijgt opgelost? Bijvoorbeeld een sensor die wel nauwkeurig genoeg meet, maar niet werkt als de zon schijnt? Of een machine die autonoom rijdt waarbij alleen Lidar of alleen ultrasoon afstand meten niet voldoende is? Dan is Sensor Fusion de oplossing. Want daarmee kun je: 

  • meetprestaties verbeteren en nauwkeuriger maken
  • het beste van twee werelden in één sensor samenbrengen
  • voordeliger gebruik maken van de beste technologieën

De juiste combinaties maken voor Sensor Fusion vraagt om ervaring en specialisme. En dat is precies waar de expertise van Sentech zit. Wil jij meer weten over Sensor Fusion of advies van één van onze specialisten? We staan voor je klaar. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. 

contact opnemen

 

Whitepaper sensortechnologie bij smart farming

Het toepassen van sensoren is ook noodzakelijk bij smart farming en automatisering. In deze whitepaper gaan we in op de 3 meest gebruikte sensoroplossingen voor de agrarische sector en hoe deze sensoren bijdragen aan deze thema’s. 

Ontdek de belangrijkste 3 sensortechnologieën voor de agrarische sector.

download whitepaper