Sensortechniek verbetert rendementen agrarische sector
Onderzoek door Rabobank Australië laat zien dat drie kwart van de Australische boeren huiverig is voor het gebruik van sensortechniek. De Rabobank spreekt van “barrières die de agrarische sector in Australië weerhouden om te investeren.” Dat staat in schril contrast met de Nederlandse boeren.
Sentech is een onafhankelijke sensorleverancier die met kosteneffectieve sensoroplossingen bijdraagt aan precisielandbouw en -veeteelt.
Australië: onduidelijke kosten en baten sensortechniek
Uit het Rabobank-onderzoek blijkt dat 23% van de Australische boeren sensortechniek gebruikt. Rabobank-analist Wesley Lefroy zegt zelfs: “Van hen geeft minder dan 40% aan dat hun winst is verbeterd dankzij de sensoren. Voor veel niet-gebruikers is de rentabiliteit van zo’n investering onduidelijk.”
Volgens Rob Pieters, accountmanager Agrotechnologie bij Sentech, onderschatten de Australische boeren de mogelijkheden van sensortechniek. “Dat is begrijpelijk. Want voor elke technologie geldt, dat als die niet juist wordt toegepast, het niet aan de verwachtingen zal voldoen. En dat is, denk ik, in Australië aan de hand”, legt Pieters uit.
Sensorintegratie in agrotechniek maakt precisielandbouw mogelijk
In Nederland wordt precisielandbouw op een brede schaal toegepast en ontwikkelt zich nog altijd. Sinds 2015 bestaat een publiek-privaat onderzoeksprogramma ‘Op naar Precisielandbouw 2.0’.
Het programma beschrijft zijn doel als volgt: “om de komende vier jaar met meer dan 20 partners onderzoek te doen op strategische thema’s binnen precisielandbouw, om zo de implementatie te versnellen en de voordelen ervan voor telers, ketens en maatschappij te oogsten. De partners binnen het onderzoekprogramma zijn eindgebruikers, toeleverende bedrijven, ketenpartijen en kennisinstellingen.”
Nederlandse boeren kunnen niet zonder sensoren
Pieters juicht die ontwikkeling toe: “Nederlandse boeren haalden 30 jaar geleden hun neus op voor agrotechniek. Maar nu is hier bijna alles geautomatiseerd of geregeld, van koeien melken tot voeren, en van landbemesting tot oogsten. Dat kan alleen maar door de toepassing van de juiste sensor voor een specifiek doel. Ze kunnen vandaag de dag zelfs niet meer zonder. Het heeft hun rendementen zodanig verbeterd dat ze goed kunnen concurreren op hoge kwaliteit en opbrengsten.”
Wat zijn de voordelen van sensorgebruik voor de agrarische sector?
De Nederlandse boeren gebruiken sensoren in agrotechnologie voor analyse- en productiedoeleinden. Het programma Precisielandbouw 2.0 laat voorbeelden zien van sensorgebruik voor het onderzoeken van bodem, klimaat, gewas, ziekte, plagen en onkruid. Agrariërs gebruiken de informatie vervolgens voor hun teelplanning, bodemverbetering, bemesting en onkruidbestrijding.
Technische sensorspecificaties vertalen in klantvoordelen
Het grote voordeel van precisielandbouw met slimme sensoren is dat agrariërs er de opbrengst van hun grond mee vergroten en de kwaliteit van producten verbeteren.
Pieters: “Je moet inspelen op de specifieke teelt en de technieken die de opbrengst voor die gewassen verhogen. Daarbij is het van belang technische specificaties te vertalen in voordelen voor de agrariër. En misschien moeten fabrikanten rekentools aanbieden, zodat boeren kunnen berekenen of sensortechnologie rendabel voor ze is.”
Ook veeteelt profiteert van sensortechniek
In een andere Rabobank-publicatie beschrijft de Nederlandse bank de voordelen van sensorgebruik voor veehouderijen. Volgens de auteurs draagt sensorintegratie in het boerenbedrijf bij aan de productiviteit, kostenverlaging en verbetering van de arbeidsomstandigheden. Precisieveehouderij leidt niet alleen tot betere resultaten. Ze zorgt ook voor gezondere dieren, een duurzamere bedrijfsvoering en efficiëntere productie.
Onafhankelijke sensorleverancier
Sentech draagt bij aan precisielandbouw en -veeteelt met maatwerk sensoroplossingen. De sensorleverancier opereert onafhankelijk van sensorfabrikanten. Volgens Pieters werkt Sentech samen met fabrikanten aan innovaties die machinefabrikanten en boeren verder helpen.
Pieters: “Het is aan ontwikkelaars, zoals Sentech, om met sensorkennis de fabrikanten van Agrotechnische producten te helpen met de sensorkeuze. Wij voorzien bovendien elke sensorontwikkeling van een businesscase. Zo helpen we fabrikanten om boeren duidelijker te informeren over kosten en baten van sensortechnologie.”
Overtuigd van rendement
Pieters is ervan overtuigd dat ook de Australische boeren sensortechniek steeds meer gaan omarmen. Het blijkt namelijk dat het boeren beduidend verder kan helpen in hun Agrotechniek en wel degelijk rendement kan opleveren.
Hall sensoren in de Agrifac-veldspuiten zorgen voor meer opbrengst van de landbouwgrond.