Werken in de hightech: een werkweek als Project Engineer

Onze Senior Project Engineers vertellen jou over hun werkweek
Johan van den Biggelaar en Ivo van Damme zijn Senior Project Engineers bij Sentech. Zij vertellen jou over hun werkweek. Met vijftien lopende sensorvraagstuk projecten, ziet iedere werkdag er anders uit. Van het inbrengen van technische kennis bij klantbezoeken tot uitdagende sensorvraagstukken op engineeringsgebied. Deze afwisseling maakt werken in de hightech zo boeiend.

Door de afdeling Research, Development en Engineering (RD&E), zijn naast Engineering ook de andere disciplines betrokken bij sensorvraagstukken. Zo kunnen onze sensorexperts efficiënt de juiste technologie selecteren. Neem een kijkje in de werkweek van onze Engineers.

Maandag: dagelijkse overlegmomenten

Iedere werkdag om 8:44 uur belt Johan in bij het Salesoverleg. “Tijdens dit korte overleg bespreken onze Account Managers de geplande klantbezoeken, offertes die gemaakt moet worden en nieuwe businesskansen. Bij vragen over lopende projecten, kan ik direct antwoord geven”, vertelt Johan.

Ivo schuift om 9:05 uur aan bij de dagelijkse dagstart. Hier is steeds één persoon van de afdelingen Purchasing, Sales, Production, Logistics, Quality, Planning en Engineering aanwezig. Ivo licht toe: “Iedereen kan hier mogelijke belemmeringen delen. Zoals een levertijd die is opgelopen of een vertraging in de productie. Als het invloed heeft op het proces, zoeken we samen naar een oplossing om de invloed te beperken.”

Johan: “Op onze eigen afdeling hebben we ook een korte bespreking. Daarin nemen we de aandachtspunten van 8:44 en 9:05 uur mee. Ook delen alle Engineers de projecten waaraan ze werken en of ze hierbij hulp nodig hebben.”

Technische kennis inbrengen

Na de dagstart gaat Ivo samen met één van onze Account Managers mee naar een potentiële klant. “Onze Account Managers weten welke technieken op de markt zijn en welke technieken wij beheersen. Opdrachten komen vaak via hen binnen. Intern sparren we over de best passende technieken en oplossingen. Zeker als de klant nog in oriëntatiefase is, zoals de klant die we vandaag bezoeken, is het handig dat ik erbij ben en extra technische kennis inbreng”, aldus Ivo.

Uitdagend sensorvraagstuk voor Project Engineers

Dinsdag: technieken uitwerken volgens bewezen projectmanagement

Ivo: “Tijdens het gesprek gisteren werden verschillende oplossingen aangedragen. Vandaag start ik met de uitwerking van deze technieken. Hierbij volg ik onze werkprocessen om kwaliteit te bewaken en risico’s te elimineren. Dit kun je vergelijken met het beklimmen van een berg. Je kan verschillende paden kiezen om de top te bereiken. Maar als iedereen een andere route kiest en je kijkt halverwege waar de rest is, dan weet je niet wat de anderen doen. Als je vooraf afstemt hoe je de berg gaat beklimmen, zie je waar anderen mee bezig zijn en kan je snel helpen, als dat nodig is.”

Klantcase compleet maken

In de eerste fase van het proces brengen wij de probleemvraag in kaart. Wat wil de klant meten en waarom? “De wensen en eisen vragen wij uit bij de klant. Vervolgens onderzoeken we op technisch en commercieel vlak de haalbaarheid. Ook maken we een inschatting van de kosten en risico’s. Deze gegevens leggen we vast in het Project Initiatie Document (PID)”, licht Johan toe.

Johan gaat verder met zijn verhaal: “Vandaag ben ik bij een open-up meeting. Hier pitcht de Account Manager de klantcase aan collega’s van diverse afdelingen. Zij kunnen hierop reageren, wat vaak waardevolle input oplevert. Zo vertelt onze inkoper dat een leverancier het druk heeft waardoor de doorlooptijd kan oplopen. Daarnaast komen kritische vragen voorbij over de geplande testopstelling en worden hiervoor suggesties genoemd. Met deze input maken we het plan compleet, waarna de PID klaar is om voor te leggen aan onze klant”.

Woensdag: productontwikkeling en -ontwerp

Ondanks dat we alle risico’s zo optimaal mogelijk afvangen, gebeurt het toch wel eens dat we een ‘change request’ ontvangen. Ivo vertelt dat dit vanochtend is gebeurt: “Het is gelukkig een kleine aanpassing. De klant wil een zwarte connector in plaats van een witte. Hoewel dit vanuit technisch oogpunt een eenvoudige wijziging is, bel ik toch even met onze Purchaser. Uit dit gesprek blijkt dat de levertijd iets langer is en de prijs iets hoger. Deze informatie deel ik met de klant, die er akkoord op geeft. Nu is het project klaar voor de volgende fase.”

In de tweede fase van onze werkmethode draait het om productontwikkeling en -ontwerp. “Vandaag werk ik voor een ander project. Tot in detail loop ik de projectonderdelen na, zodat het ontwerp en alle documentatie naar de opdrachtgever kan. Na zijn akkoord, kunnen we volgende week starten met de bouw van het eerste prototype”, aldus Johan.

Sensorvraagstuk oplossen door engineering

Onze Senior Project Engineers Ivo en Johan werken samen aan een sensorvraagstuk. Hierbij is ieder detail van belang.

Machines optimaliseren door engineering

De rest van deze dag werkt Ivo aan een opdracht voor Agrifac. Deze klant is gespecialiseerd in onder andere spuitmachines voor aardappelen en bieten. Ivo vult aan: “In het verleden hebben we een radarsensor ontwikkeld, om de ideale spuithoogte te meten. Deze techniek registreert de toppen van de planten, maar de klant wil nu ook de afstand tot de grond meten.”

Na lang zoeken en veel tests is een radarmodule gevonden van een Duitse leverancier. “Zij hebben de software voor ons aangepast om de gewenste nauwkeurigheid te bereiken. De samples zijn vorig jaar gemaakt. Nu zijn we halverwege de derde fase van het proces: het betrouwbaar en serierijp maken van de prototypes.” Samen met de Production Engineer werkt Ivo vandaag aan de testopstelling zodat we die kunnen implementeren in ons interne productieproces.

Donderdag: de afdeling Production begeleiden

Het staat met dikke letters in Ivo zijn agenda. Vandaag start onze afdeling Production met de productie van een nieuwe sensoroplossing. Ivo: Ik ben aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. De werkinstructies zijn compleet, dus het zal gaan om hooguit wat details. Naast het analyseren van het proces, loop ik de voorspelde doorlooptijden na: komen onze voorspellingen overheen met de werkelijkheid?”

Inspelen op trends

Johan volgt deze dag een cursus over lijmen. “We zien een trend van schroeven naar lijmen. Met name bij nieuwere materialen, zoals carbon en 3d-geprint kunststof. Voor mij als ontwerper is het goed om hiervan op de hoogte te zijn”, vertelt Johan.

Vrijdag: sensorvraagstuk met een uitdaging

In de ochtend hebben we een technische meeting bij een grote klant. Ivo: “Tijdens deze intensieve bijeenkomst, bespreken we de ontwikkeling van een geavanceerde load cell. Onlangs hebben we twee samples opgeleverd. Inmiddels heeft de klant een restgasanalyse gedaan, omdat de sensoroplossing in een vacuüm toepassing wordt gebruikt. Ondanks het positieve resultaat van de test, moet de nauwkeurigheid nog verder omhoog.”

Sensorontwikkeling en -ontwerp

Johan vult aan: “Na goed doorvragen blijkt dat de nauwkeurigheid niet het echte probleem is. Het formaat van de sensor is erg klein, wat het uitlezen belemmert als hij diep in de machine is gemonteerd. Daardoor is het lastig om de kalibratiegegevens te matchen. Samen bespreken we hoe we dit kunnen oplossen.” Ivo: “Terug op kantoor luiden we het weekend in met een vrijdagmiddagborrel.”

Vacatures in de hightech

Alleen samen kunnen wij sensorvraagstukken oplossen en de beste sensoroplossingen leveren. We groeien hard en we zoeken regelmatig nieuwe collega’s.

Bij ons krijg je veel vertrouwen, een innovatieve en uitdagende werkomgeving. Maar natuurlijk ook uitstekende arbeidsvoorwaarden. Je werkt binnen een warme, niet-hiërarchische organisatie. Één ding is zeker: bij ons voel je je snel thuis!

Check direct onze openstaande posities.

 

bekijk onze vacatures


Dit artikel verscheen in Mechatronica&Machinebouw nr.4 2019 en is geschreven door Alexander Pil