Sensortechnologie en het ontwerpen van medische hulpmiddelen

Sensor technologie en het ontwerpen van medische hulpmiddelen

Als OEM wil jij bestaande medische hulpmiddelen verbeteren of nieuwe producten ontwikkelen, met als doel deze nog effectiever en veiliger te maken. Daarbij is het van belang dat je actuele informatie hebt over beschikbare materialen en de nieuwste technologieën, én hoe deze betrouwbaar in te zetten. Sensortechnologie is daarbij onmisbaar. Sensoren spelen namelijk een cruciale rol in de medische wereld. In deze blog lees je handige informatie over hoe sensortechniek een rol speelt bij het hygiënisch gebruik van medische hulpmiddelen.

Hoe goed is jouw machine te reinigen? 

Als medische hulpmiddelen voor meerdere patiënten worden gebruikt, moeten deze gemakkelijk te reinigen zijn. Zonder het risico dat er bacteriën achterblijven. Denk aan randjes en hoekjes waar vuil zich makkelijk kan ophopen. Ondertussen moet de machine ook tegen dat vuil én tegen antibacteriële reinigingsmiddelen kunnen. Ons advies? Neem het onderdeel ‘onderhoud en reiniging’ al vroeg mee in je designproces, om eerder het gewenste kwaliteitsniveau te bewaken en kosten te besparen.

Sensor technieken voor de meest extreme omgevingen  

Bij het ontwerpen van medische apparaten is hygiëne een belangrijk punt. Alle componenten moeten tegen een bepaalde mate van vervuiling kunnen, maar ook tegen de reinigingsmiddelen. Zo kun je ervoor kiezen om sensoren te plaatsen op een plek waar ze nooit vies worden. De keuzes die je hierin maakt, hangen volledig af van de toepassing van jouw machine. Gelukkig weet Sentech hoe je sensoren in de meest uitdagende en extreme omgevingen kunt plaatsen. Of het nu gaat om sensoren voor de agrarische industrie waar modder, nattigheid of kou vaak een issue is, of juist om de extreem schone of misschien zelfs vacuüm hightech omgevingen. Deze kennis van omgevingscondities kan Sentech uitstekend toepassen in de medische markt. Onze sensorspecialisten stellen zichzelf altijd de vraag: hoe plaats ik een sensor in deze uitdagende omgeving en hoe houd ik rekening met dat wat ik heb bedacht voor een lange termijn blijft functioneren. En dat ook nog eens kostenefficiënt.

Kortom: bij het ontwikkelen van jouw machine moet je vroeg in het designproces al rekening houden met verschillende factoren, waaronder vervuiling en reiniging. Sentech heeft ervaring met het plaatsen van sensoren in de meest extreme en uitdagende omgevingen. Door deze factoren te kennen en te weten welke effecten ze kunnen hebben op de sensoren, kun je hier in het design rekening mee houden. Zo vormen deze geen enkel probleem voor het langdurig en foutloos functioneren van de sensoren.

Wil je meer weten?

Lees dan ons nieuwste e-book “De 5 uitdagingen voor het ontwikkelen van medische hulpmiddelen en de onmisbare rol van sensortechnologie."

download e-book