Jouw engineeringskosten verlagen met sensoren

Jouw engineeringskosten verlagen met sensoren
Maatwerk- of hybride sensoren zijn afgestemd op jouw specificaties en behoeften. Het is logisch om te denken dat ze duurder zijn dan standaard oplossingen. Maar is dat ook zo? Bij de totale kosten van jouw machine gaat het niet alleen om de sensor. Elementen eromheen zoals engineeringskosten, kwaliteitsprocessen en supply chain spelen een cruciale rol. Lees hoe maatwerk sensoren jou helpen bij het verlagen van de total costs of ownership van jouw machine. 

Allereerst gaat het erom wat jij nodig hebt: een standaard oplossing of een sensor op maat. Soms moet je veel compromissen maken in het ontwerp van jouw machine om een component passend te maken. Hoe maak je de afweging tussen maatwerk en standaard oplossingen? 

Standaard versus maatwerksensoren 

Het spanningsveld tussen maatwerk en standaard oplossingen is jou als inkoper vast wel bekend. Oftewel: de beste technische oplossing voor jouw machine tegenover onafhankelijk willen zijn van je toeleveranciers. Om die reden gaat de voorkeur van OEM’s vaak uit naar een kant-en-klaar component. Ook als de engineer compromissen moet doen in bijvoorbeeld directe compatibiliteit.  

Om een goede afweging te kunnen maken, moet je eerst weten wat de verschillen zijn tussen standaard- en maatwerkproducten. 

Standaard sensoren 

Standaard sensoren zijn catalogusproducten die worden gemaakt door grote sensorfabrikanten. Hermen Kobus, CEO bij Sentech legt uit: “Deze fabrikanten ontwikkelen deze alleen als de volumes heel erg groot zijn. Er moet eerst een gezamenlijke behoefte zijn naar een bepaald type sensor voordat zij dit product in grote aantallen gaan maken. Bij deze oplossingen ben je gebonden aan algemene specificaties die waarschijnlijk niet aansluiten bij jouw specifieke wensen. Maar ook randvoorwaardelijke specificaties zoals batchgrootte en specifieke verpakkingen.” 

Maatwerk- en hybrid sensoren 

Sensoren op maat worden ook wel hybride sensoren genoemd. Het is vaak een basis sensor component, die is aangepast naar het ontwerp en specificaties van jouw machine. Niet alleen het product, maar ook de supply chain processen eromheen zijn aangepast op jouw behoeften. Denk hier bijvoorbeeld aan voorraadbeheer, het bewaken van kwaliteit en klantspecifieke verpakkingen. Bij een oplossing op maat hoef je geen compromissen te maken aan het ontwerp van jouw machine.  

standaard-versus-maatwerksensoren

Kobus over maatwerk bij sensortechnologie: “Een oplossing uit een catalogus heeft bepaalde afmetingen. Als dat niet in het ontwerp van de applicatie past, wordt het ontwerp van de machine aangepast op de sensor. In sommige situaties kan dit invloed hebben op de prestaties van jouw machine.” 

Beperk compromissen aan jouw machine 

Bij het bouwen van een machine maak je vaak compromissen om standaard oplossingen te kunnen inbouwen. Het ene compromis heeft grotere gevolgen voor de prestaties dan het andere. Dit is afhankelijk van de specificaties en omgevingscondities van jouw machine.  

Afwegingen maken 

Als het gaat om sensorintegratie, zoekt een engineer de balans tussen standaard- en maatwerkonderdelen. Hoeveel compromissen maak je aan de machine- en hoeveel aan de sensorzijde? “Maak hierin een goede afweging. Onderzoek welke compromissen je bereid bent om te maken. Houd hierbij in je achterhoofd dat voor sommige onderdelen een catalogusproduct voldoende is”, benadrukt Kobus. 

Totale kosten verlagen met maatwerk sensoren 

Als je kosten wil besparen op het ontwerp van je machine, moet je verder kijken dan alleen de sensor. Kobus heeft hier ervaring mee: “Wat engineers vaak over het hoofd zien, is dat je op elementen rondom het component ook winst kan behalen. Neem nou bijvoorbeeld beugeltjes, klemmen of overbodige maakdelen waarmee een sensor is bevestigd. In sommige gevallen zijn deze randzaken niet meer nodig als je kiest voor een oplossing op maat.” 

Ook als de prijs van een maatwerk sensor hoger is dan een standaard oplossing, kan de total cost of ownership van jouw product lager zijn. “Dat komt door het wegvallen van uitgaven aan elementen eromheen. Want, meer aanpassingen aan de sensorkant betekent minder - of zelfs geen - aanpassingen aan de machine. Uiteindelijk gaat het om gehele economische levensduur”, aldus Hermen. 

Voorspelbare kwaliteit en levensduur 

De levensduur van een component wordt beïnvloed door de kwaliteit in combinatie met de omgevingsfactoren. Bij maatwerk producten is er goed nagedacht over dit soort risico’s. Kobus geeft een aantal voorbeelden: “Zoals bij een toepassing in een melkstal, waar de sensor wordt blootgesteld aan ammoniak. Het materiaal van de behuizing moet daar dan tegen bestand zijn. Maar ook bij toepassingen voor buitengebruik is de materiaalkeuze belangrijk. Zo is het ene kunststof beter bestand bij blootstelling aan UV-licht dan het andere.”

kwaliteit-bewaken-met-werkprocessen

Risico’s beperk je met ontwikkel- en productieprocessen. Hermen: “Voeg extra checks toe om fouten te voorkomen. Hierbij is het tijdstip van het ontdekken van de fout erg belangrijk.” 

Optimale supply chain processen 

Bij maatwerk gaat het niet alleen om de sensor. Ook het supply chain proces eromheen stemt de sensorspecialist af op jouw behoeften. Hier kan jij als inkoper financieel voordeel behalen. De onderstaande methoden helpen jou bij het optimaliseren van jouw supply chain.

  • De juiste verpakking
    Als het voor jouw component belangrijk is dat het in een specifieke verpakking zit, kan de sensorpartner jou daarbij helpen. Wat dacht je van kitting? Dat is handig als je meerdere componenten samen in één verpakking wil versturen naar jouw eindklanten. Zelfs als dit stofvrij in een cleanroom moet plaatsvinden. Zeker als je speciale ruimten niet hebt, zoals een cleanroom, dan bespaart dit kosten. 

  • Just in time leveren 
    Hoeveel sensoroplossingen heb jij per week nodig? Wanneer je kiest voor maatwerk, heb je de mogelijkheid om het afnamepatroon aan te laten sluiten op jouw productiebehoeften. Je spreekt dan af hoeveel artikelen je per week wil ontvangen. Zo kan jij jouw voorraad laag houden. 

  • Externe voorraad  
    Door het verhogen van voorraad van jouw sensoroplossing, beperk je de levertijden van maatwerk componenten. Maar, deze voorraad is nadelig voor je cashflow. Ga eens in gesprek met de partner die jouw maatwerk sensoren ontwikkelt. Vaak zorgen zij voor de externe voorraad van jouw componenten. 

Risico’s beheersen bij sensorintegratie 

Of je nu standaard- of maatwerkcomponenten integreert, je hebt bijna altijd te maken met handelingen die mensen uitvoeren. Hoe meer menselijke interventie in jouw productieproces, hoe groter de kans op fouten.  

Controlestappen op het juiste moment 

Kobus legt uit hoe je risico’s beperkt: “Voeg extra checks toe aan je ontwikkel- en productieproces om fouten te voorkomen. Hierbij is het tijdstip van het ontdekken van de fout erg belangrijk. Bedenk dus goed welke controlestap je op welk moment uitvoert. Verlies hierbij de prijs-kwaliteit ratio niet uit het oog” 

Stel nou dat je contacten in connectoren steekt. Als één van die contacten niet diep genoeg in de connector is gestoken, vergrendeld deze connector niet. “Op het moment dat je na het assembleren een controlestap invoert, detecteer je op tijd dat het contact fout is bevestigd. Zo verbeter je met deze controlestap het PPM-niveau aanzienlijk”, legt Kobus uit. 

Jouw voorspelbare logistieke keten begint hier 

Op basis van wat jij nodig hebt, integreer je een standaard- of maatwerksensor. Bij deze keuze spelen de aanpassingen in het ontwerp van jouw machine een grote rol. Kijk hierbij verder dan alleen de kostprijs van de componenten.   

Uiteindelijk gaat het niet alleen om de sensor, maar om het hele ontwikkel- en productieproces eromheen. Want daar kan je op gebied van supply chain winst behalen. Dát is waar jij als inkoper invloed op hebt. In ons gratis e-book lees je meer tips en trucs over hoe jij jouw logistieke keten optimaliseert. 

Verrijk jezelf met deze kennis en download het e-book. 

Download het e-book 'Voorspelbare logistieke keten in de sensortechnologie'