Zo maak je jouw supply chain efficiënt met een sensor partner
Het type sensorpartner dat jij kiest, heeft gevolgen voor de efficiëntie van jouw supply chain. Of je nu maatwerk- of standaard sensoren nodig hebt, bij het proces rondom de sensorintegratie valt er ook veel te winnen. Welke kennis is hiervoor nodig en wat heb jij daarvan zelf in huis? En welke expertise haal je van buiten? In dit artikel lees je hoe je hierin een goede afweging maakt.
De selectie van een sensorpartner of -specialist raakt niet alleen de sensoroplossing zelf. Het raakt ook jouw logistieke keten. Hoe helpt zo’n partner bij de optimalisatie van jouw processen?
Soorten sensorpartners
Er zijn meerdere typen partners op het gebied van sensortechnologie. Welke soort specialist bij jou past, is helemaal afhankelijk van wat jij écht nodig hebt in jouw situatie. Zet eerst op een rij wat de specificaties van jouw sensoroplossing zijn. Denk hierbij aan type sensor, bouwvorm en welke voedingspanning je nodig hebt. Maar ook het volume speelt een grote rol.
Sensorleverancier voor standaard oplossingen
Om jouw supply chain resultaten te optimaliseren, kan het gunstig zijn om dicht bij de bron in te kopen. Direct inkopen bij de leverancier kan aantrekkelijk zijn wanneer je een sensor zoekt voor een eenvoudige toepassing. In dat geval moet je vaak wel een minimaal volume afnemen. Ook moet jouw kennis op componentniveau groot genoeg zijn.
Marco Leeggangers, Chief Business Development Officer bij Sentech: “Je moet bijvoorbeeld weten wat de MTBF van een artikel is. Oftewel: hoelang de sensor statistisch gezien blijft functioneren. Als je daar geen weet van hebt, kan een tussenpersoon jou daarbij helpen. Soms is de leverancier dat zelf, afhankelijk van welk distributiemodel ze gebruiken.”
Als je kiest voor een assemblagebedrijf moet je goed voorbereid zijn. Marco: “Een assemblagepartner maakt wat jij vraagt. Jij moet dus precies weten welke specificaties er nodig zijn.”
Sensorleveranciers leveren standaard sensoren die in grote aantallen worden geproduceerd. Leeggangers adviseert: “Het is goed om te weten wat je precies nodig hebt. Welke technologie of soort sensor past in de applicatie? Welke kabelsoort is er nodig? En hoe water- en stofdicht moet de sensor zijn?”
Als jouw gewenste specificaties gangbaar zijn, kan je veel aanbod verwachten in standaard artikelen. “In zo’n geval heb je vaak de keuze uit veel leveranciers. Je hebt dan alle vrijheid om een standaard sensor te kiezen”, aldus de Leeggangers.
Hierbij is het wel van belang dat de specificaties van de sensor passen bij de behoeften van jouw klant. “Zo betaal je bij overdimensionering te veel. En heb je bij onderdimensionering kans op storingen door het door jou gekozen component”, benadrukt Marco.
Assemblagebedrijf voor maatwerksensoren
In principe kan je ook voor maatwerksensoren bij een sensorleverancier terecht. Je koopt dan halffabricaten die je zelf – of door een assemblagebedrijf – aanpast tot een integreerbare sensoroplossing.
Of je een sensoroplossing zelf kan bewerken, is afhankelijk van je assemblagecapaciteiten. Onderzoek hoe jouw organisatie hiervoor is ingericht. Marco: “Heb jij de juiste gereedschappen, mensen en specialismen? Kijk ook naar jouw capaciteit en de bijbehorende kosten. Zo zijn tijd en mensen in een clean room erg kostbaar.”
Houd er rekening mee dat kiezen voor een assemblagebedrijf gevolgen heeft voor jouw supply chain. Leeggangers legt dit uit: “Tijdens het proces bij een assemblagebedrijf staan die halffabricaten op jouw voorraad. Daarnaast regel je het transport vaak zelf. Als de sensoroplossing geassembleerd is, moet ook iemand in jouw organisatie het eindproduct controleren. Met een steekproef check je bijvoorbeeld of de kabellengte binnen de toleranties valt en of de connector volgens de specificaties is bevestigd.”
Marco benadrukt dat je goed voorbereid moet zijn als je kiest voor een assemblagebedrijf: “Een assemblagepartner maakt wat jij vraagt. Dit betekent dat jij precies moet weten welke specificaties er nodig zijn.”
Welke kennis is er nodig?
Zoals je in het bovenstaande stuk hebt gelezen, vraagt een sensorintegratie om kennis op uiteenlopende gebieden. Heb jij al die disciplines in huis? Met dit overzicht ben jij voorbereid.
- Kennis van technologieën
Voordat je weet welke technologieën passen in de applicatie, moet je eerst op de hoogte zijn van de sensortechnologieën die op de markt zijn. Welke meetprincipes voldoen aan de specificaties en functioneren vlekkeloos binnen jouw omgevingsconditie? - Inzicht in risico’s van omgevingsfactoren
Als je eenmaal weet welke sensor jij nodig hebt, selecteer je de juiste behuizing. Wat moet de lengte hiervan zijn? Welk materiaal moet worden gebruikt? Omgevingsfactoren zoals vocht, vuil en hoge temperaturen spelen een belangrijke rol. - Houd rekening met vervangingen
Kies jij voor een sensor met connector die bij defect makkelijk is te vervangen? Of kies je voor een sensor met aangegoten kabel die uit één stuk bestaat? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen.
De afwegingen die je moet maken zijn erg verschillend. “De vraag is of je zoveel kennis hebt van al die afzonderlijke producten. Daarbij weet je niet, wat je niet weet”, aldus Leeggangers.
5 voordelen van full service sensorpartner
Met zoveel verschillende expertises kan je overwegen om externe kennis in huis te halen. Als jij samen met een full service sensorpartner jouw oplossing integreert, kan jij je richten op jouw eigen kerntaak. Zeker voor jou als inkoper is dit gunstig, omdat je hiermee ook je supply chain kan optimaliseren.
Wat zijn de voordelen voor jouw organisatie als jij externe specialismen inschakelt?
1. Engineers als externe collega’s
Een full service sensorpartner heeft engineers in dienst, die meedenken met jouw sensorvraagstuk. Zij vragen door en ontdekken wat jij écht nodig hebt. Ook maken zij inzichtelijk wat jouw bedoeling is met de applicatie. Wat zijn de risico’s als de machine stilvalt: wat kost dat? Hierop passen zij de kwaliteit aan, zodat jij de opgegeven up time van jouw machine haalt.
2. Best passende technologie
Samen met jou selecteren de engineers de beste technologie. Daarbij zijn ze technologie onafhankelijk.
3. Beperkt aantal schakels
Een full service partner koopt dichtbij de bron in, waardoor jouw sensoroplossing in commerciële zin aantrekkelijk blijft.
4. Afgestemd op jouw behoeften
Deze sensorexperts leveren maatwerk in de breedste zin van het woord. Naast een klantspecifieke sensoroplossing, sluiten zij naadloos aan op jouw processen. Zo worden de verpakkingen en inhoud ervan op jouw behoeften aangepast. Stel, jij hebt niet meer ruimte om vijf machines in een ruimte af te bouwen. Dan leveren zij vijf sensoroplossingen per keer.
Is voor jou structurele verbetering een belangrijk thema? Ook dan helpt een full service sensorpartner jou met artikeltracering. Hiermee worden door data-analyse structurele verbeteringen doorgevoerd.
5. Hulp bij jouw supply chain
Zij ontzorgen jou op het gebied van supply chain management. Deze experts op gebied van inkoop selecteren toeleveranciers op basis van uitval en toleranties. Ook letten zij erop dat er altijd een bepaald percentage meer wordt geproduceerd om uitval voor te zijn. Hierbij staan kwaliteitseisen hoog in het vaandel. Daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor de ingangscontrole.
Maak jouw supply chain efficiënt
Een sensorintegratie raakt veel vakgebieden en dus experts. Het begeleiden en onderhouden van deze contacten kost jou als inkoper veel tijd. Als je efficiënt met je tijd wil omgaan, dan ben je bij een full servicepartner aan het juiste adres. Marco: “Zo’n partner heeft een goed ingerichte supply chain en forecast. Ook zorgen zij voor audits om kwaliteit te waarborgen. Dat allemaal naast de specialismes op het gebied van engineering.”
Als je kiest voor full service hoef je zelf geen steekproeven uit te voeren. Zo kan iedereen in jouw organisatie zichzelf richten op zijn of haar kernactiviteiten.
Waar begint jouw voorspelbare logistieke keten?
Samenwerken met een full service sensorpartner, is een manier om jouw logistieke keten voorspelbaarder te maken. Zo’n relatie is intensief en langdurig. Het kost tijd om processen naadloos op elkaar af te stemmen.
Ondertussen heb jij als inkoper op andere manieren invloed op jouw supply chain. Zoals het slim omgaan met stijgende inkoopprijzen en uitlopende levertijden. In ons gratis e-book lees je meer hierover. Inclusief praktische voorbeelden afkomstig uit de sensortechnologie.
Til jouw kennis naar een hoger niveau en download het e-book.